Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Κοσοβο, ισλαμισμός και Ελληνικές φοβίες

Τις τελευταίες μέρες η υστερια γύρω από την ανεξαρτητοποίηση του ΚΟΣΟΒΟΥ κορυφώθηκε.
Μερικές μονο παρατηρησεις:
Σε σχεση με τη θρησκευτική παράμετρο: Καμμια διενεξη δεν είχε στα Βαλκάνια θρησκευτική χρειά.Παρόλη την αναμιξη ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων στη Βοσνια και την Αλβανία και την επιχειρούμενη διεισδυση των σαουδαράβων οι συγκρούσεις καθοριστικαν από πολιτικά και εθνικιστικά στοιχεία και αποτέλεσαν κορύφωση αντιθέσεων που σοβούσαν στο εσωτερικο της παλαιας Γιουγκουσλαβίας και είχαν ιστορικές πολιτικές οικονομικές και εθνικιστικές αιτίες. Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας και της Βοσνίας έχουν τοση σχέση με τους ακραίους σιιτες, σουνίτες και ουαχαμπίτες όση και οι ζηλωτές της Μονης εσφιγμένου με τους γκέυ επισκόπους των αγγλικανών. Αυτό έχει ρίζες ιστορικές και πολιτιστικές.
Η ενταξη των Βαλκανικών αντιθέσεων στην αντιπαράθεση Δύσης Ισλάμ είναι αστηρικτη ιστορικά και αποτελεί εφευρημα της αμερικάνικης πολιτικής, προιόν της ανάλυσης του κόσμου όλου στη βάση αυτή που προέρχεται από τους ακραίους, ακροδεξιους φανατικούς θρησκευτικούς Αμερικάνικους κύκλους που κυριαρχησαν στην Αμερική επι Μπους με τα γνωστά καταπληκτικά αποτελέσματα στο Ιρακ το Αφγανιστάν και τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε σχέση με τους Ελληνικούς φοβους. Δεν καταλαβαίνω γιατι η ανεξαρτητοποίηση του ΚΟΣΟΒΟΥ σήμερα θα μας επηρρεάσει περισσότερο ή λιγότερο από όσο η απόσχιση της Κροατίας και της Βοσνίας την περασμένη δεκαετία. Βέβαια ο ίδιος ακριβώς προβληματισμός αναπτύχθηκε και τότε αλλα δεν έγινε τίποτα. Είναι περισσότερο προιόν ανασφάλειας και αμηχανίας ορισμένων εδώ παρά σοβαρή ανάλυση . Η θέση της Ελλάδας στην περιοχή είναι ισχυρότατη πολιτικα , διπλωματικά οικονομικά και στρατιωτικά και ο καλύτερος τρόπος να την υπονομευσουμε είναι σπασμωδικές κινήσεις τύπου ονόματος των σκοπίων και δοκιμασία των διεθνών συμμαχιών μας για θέματα που είτε δεν απτονται άμεσα των ζωτικών μας συμφερόντων είτε αποτελούν εθνικιστικές υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: